Finsk jultårta

Häromdagen var vi bjudna på glögg hos Hanna och Fredrik. Hanna som är finlandssvensk bakade finsk jultårta till efterrätt. Så gott och enkelt! Två ingredienser om man kör den enkla vägen. I helgen bestämde jag mig för att prova själv!

Jag köpte smördeg och marmelad. Marmeladen ska helst vara plommon och av en speciell sort. Den hittade jag inte så jag körde på björnbärsmarmelad. Skär i rutor och från kanten nästan in till mitten.Jag insåg att det enklaste är att vika först och sedan lägga på marmeladen. Min marmelad var dock lite för rinnig för det.Pensla lite vatten i ändarna och vik till en stjärna. Hanna tipsade om att sätta en tandpetare i mitten så håller det ihop bättre.In i ugnen på 200 grader i cirka 15-20 min. Pudra massor av florsocker över. Klart! Mina blev inte i närheten så fina som Hannas. Jag tänker att det kräver lite övning. Larsson åt fem på en gång, så det betyder kanske godkänt. I söndags tog vi en morgonpromenad med tillhörande besök på Bar Centro. Rutiner är till för att hållas. Vi var lite sega efter lördagens bröllop.

Svårt det där med att klä sig fint till ett utomhusbröllop i december. Jag bytte skor ett par gånger under kvällen pga lera. Men såg typ ut så här. Skor från Jennie Ellen och klänning från Zara.Lokalen i Delsjön var supermysig och vackert dekorerad.Förresten, här är en bild jag tog på Hannas marmelad. Den här ska vara den bästa men verkar vara svår att få tag på. Hanna sa att den tydligen eventuellt finns på Maxi i Angered. Måste undersöka saken.

En reaktion till “Finsk jultårta

  1. Åh! Är själv finlandssvensk bosatt i Sverige och har märkt att det är svårt att få tag på precis den marmeladen till mina älskade jultårtor. Eventuellt måste jag bunkra när jag åker hem till jul. Tipsar också om att äta dem med en klick grädde – de blir om möjligt ännu bättre då.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s